Historie

17-07-2014: Mysterieuze bromtoon leidt tot gezondheidsklachten
Bron: Contact

Zutphen – “Vooral ‘s avonds rond 23.00 uur is het duidelijk aanwezig. Ik slaap gemiddeld vier uur per nacht. Oordoppen versterken het geluid. Ik ben prikkelbaar door de vermoeidheid. Soms duizelig. Ik heb laatst zelfs in een hotel geslapen om even bij te komen.” Ingrid heeft last van een bromtoon. Zij hoort regelmatig een laag, trillend geluid als zij thuis is. Ze lijdt aan slapeloosheid en voelt zich machteloos omdat ze niet weet waar het geluid vandaan komt. Ze is niet de enige in de gemeente Zutphen die hier last van heeft. Verspreid over Zutphen en Warnsveld worstelen ‘bromtoonhoorders’ dagelijks met het geluid.
Lees het gehele artikel

11-06-2014: ‘Bromtoon speelt inwoners Zutphen opnieuw parten’
Bron: Zutphense Koerier

ZUTHEN – Een jaar of wat geleden speelde het in Zutphen ook al: een aanhoudende lage bromtoon. Sinds enkele maanden hebben verschillende inwoners van het stadscentrum, de Zuidwijken, Leesten en Warnsveld daar opnieuw last van. ”s Nachts is het geluid heviger”. meldt een woordvoerdster die liever niet met haar naam in de krant wil. Zij omschrijft de toon als doordringend, resonerend en trillend, waartegen oordoppen niet helpen. Net als destijds blijkt de bron niet te achterhalen. Men sluit echter een gemaal, bouwput of werkzaamheden aan de gasleidingen ten noorden van de IJssel niet uit. De Omgevingsdienst Achterhoek is bezig een nader onderzoek te starten. Die wil ten behoeve naar de speurtocht naar de bron weten of er meer mensen zijn die het geluid waarnemen. Als dit zo is, kan men dat melden via bromtoonzutphen@gmail.com

07-12-2011:  ‘Bromtoon blijft onduidelijk
Bron: Zutphense Koerier

ZUTPHEN – De gemeente Zutphen heeft na metingen geen oorzaak kunnen vaststellen van de bromtoon die tientallen inwoners van Zutphen en omgeving al enige tijd uit hun slaap houdt. Een geopperde mogelijkheid dat de nieuw aangelegde aardgasleiding de boosdoener is, wijzen de milieuhandhavers definitief van de hand. Zij beamen wel dat er inderdaad sprake is van een geluid. ,,Maar dat ligt onder de norm om te handhaven”, zo laat een gemeentelijk woordvoerster weten. Overigens zou naar verluidt een landelijke belangenvereniging voor mensen die last hebben van zogeheten ‘laagfrequent geluid’ de Zutphense kwestie hebben opgepikt. De club brengt dergelijke signalen regelmatig onder de aandacht van de minister. Een zoektocht op internet leverde echter niets op.

08-11-2011:  ‘Bromtoon niet door gasleiding’
Bron: Zutphense Koerier

ZUTPHEN – De herkomst van de geheimzinnige bromtoon die her en der in Zutphen en omgeving mensen uit hun slaap houdt, is nog niet achterhaald. Milieuhandhavers van de gemeente Zutphen blijven speuren. De mogelijkheid dat kleppen en bochten in de eerder dit jaar aangelegde hoofdaardgasleiding ten zuiden en ossten van Zutphen de boosdoener is, wijzen zij met klem van de hand. ,,Dat is technisch onmogelijk”, zo laten zij via een gemeentewoordvoerster weten.

Even leek water op hoogspanningsleidingen de oorzaak van het geluid. Maar ook deze optie is inmiddels naar het rijk der fabelen verwezen. De gemeente Zutphen laat het er niet bij zitten, zo belooft de zegsvrouw. ,,Het onderzoek duurt voort totdat er duidelijkheid is.”

26-10-2011: Heel Zutphen hoort mysterieuze ‘brom’
Bron: Zutphense Koerier

ZUTPHEN – Jan Lebesque uit Zutphen blijkt lang niet de enige die last heeft van de mysterieuze bromtoon waarover deze krant vorige week berichtte. Tientallen lezers beamen het hinderlijke geluid, dat milieuambtenaren van de gemeenten Zutphen en inmiddels ook Bronckhorst momenteel proberen te traceren.

De redactie kreeg afgelopen week uit heel Zutphen en omgeving tientallen meldingen binnen. Vooral ‘s nachts ondervinden met name mensen met een gevoelig gehoor uit Leesten, Warnsveld, de Zuidwijken, Noordveen, De Hoven en de binnenstad last van de lage brom. Ook uit Brummen en zelfs Doetinchem kwamen reacties. De hinder wordt veelal omschreven als een soort ‘trilgeluid’, dat sinds kortere of langere tijd dan weer wel en dan weer niet klinkt, soms dwars door de oordopjes heengaat, ‘misselijkmakend’ of ‘hoofdpijnverwekkend’ is en ‘vibreert door het hele lijf’. Een ding weten nagenoeg alle melders zeker: Het geluid komt van buiten en uit het zuiden of zuidoosten.

Naast meldingen van overlast worden bovendien mogelijke oorzaken aangedragen. Zo passeren ondermeer de windmolens nabij de IJssel, vrachtschepen en hennepplantages als boosdoeners de revue. En vliegtuigen, ‘want die kunnen nog lang nabrommen’. Extra interessant lijkt de suggestie die meerdere bronnen hebben aangegeven: de nieuwe hoofdaardgasleiding die sinds vorig jaar ten zuiden en oosten van Zutphen loopt. Zo legt de heer Verhaar, voormalig autotechnicus uit Leesten uit, dat de massa’s gas variaties in druk kennen. Met de kleppen en bochten in de buis, kan dit trillingen veroorzaken. Met het doordringende geluid als resultaat.
De onderzoekers van de gemeente Zutphen kunnen hier wellicht mee voort. Evenals die van de gemeente Bronckhorst. Ook zij hebben inmiddels contact met Jan Lebesque opgenomen en hem beloofd bij controles extra op te zullen letten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *