Noodkreet

Waar staan we?

Na ons laatste gesprek met  de gemeente en betrokken instanties is er weer veel gebeurd.
Wat hierbij opvalt is dat het aantal meldingen weer aan het toenemen is. Inmiddels zijn er 72 meldingen, waarvan de globale locatie op het meldingsoverzicht zijn ingetekend.Meldingen_20-08-2015
Uit deze meldingen blijkt tevens dat de aard van de hinder aan het veranderen is en het geluid cq. de trillingen indringender aanwezig is. Bijzonder was het om te lezen ook dat op 4 en 5 mei er nagenoeg geen overlast was. Had u die wel, laat het ons a.u.b. dan weten.
Dit toont nogmaals aan hoe belangrijk het is om te blijven melden, wanneer u bv. een verandering opmerkt of dat het naar uw menig stil is. 

In de samenwerking met de gemeente en de Omgevingsdiensten Achterhoek (ODA) en Arnhem (ODRA) zijn er nu twee lijnen uitgezet. In eerste instantie wordt de cirkel waarin ODA en ODRA naar een mogelijke bron wordt gezocht uitgebreid. In tweede instantie wordt er getracht mogelijke lokale bronnen voor een korte tijd uit- en weer in te schakelen. In eerste instantie zullen dit alle rioolgemaal pompen zijn, ten zuiden van de spoorlijn. Deze actie zal eind mei/begin juni plaatsvinden.

Wanneer we objectief deze tests willen uitvoeren, zal een ieder die in de afgelopen periode een melding heeft gedaan een email ontvangen met het verzoek om op een bepaalde dag alert te zijn op veranderingen in de toon cq. trilling.

3 gedachten over “Noodkreet

 1. Eric Moll

  Zeldzaam irritante bromtoon niet alleen in Zutphen gehoord

  Geplaatst op 29-07-2015 om 14:38

  Een groot aantal inwoners van Zutphen wordt met regelmaat geteisterd door een zeldzaam irritante bromtoon. De oorzaak van die overlast is nog steeds onduidelijk, maar veroorzaakt bij degenen die er onder lijden allerlei lichamelijke klachten als hoofdpijn, oververmoeidheid en irritaties aan de oren, bekend onder de medische term tinnitus.

  Niet alleen in Zutphen wordt dit fenomeen waargenomen, ook op het Beierse platteland, in het dorpje Steinhöring, heeft een deel van de bewoners last van een voortdurende bromtoon. Er wordt actie ondernomen; met uitgebreide metingen wil men proberen de bron van de brom te achterhalen. Vermoed wordt dat een pompinstallatie, behorend tot een ondergrond buistransportsysteem, de oorzaak van de bromtoon is. Vastgesteld is dat bewoners de bromtoon horen op momenten dat de pompinstallatie werkt. Bron en video: http://www.daserste.de/information/politik-weltgeschehen/morgenmagazin/videos/moma-reporter-steinhoering-ein-dorf-leidet-unter-seltsamen-geraeuschen-100.html

  Inmiddels hebben méér dan 40 huishoudens in Zutphen last van de bromtoon, die volgens Joost Kahmann van de Belangengroep Bromtoon Zutphen in intensiteit toeneemt. Het gaat om zogenaamd ‘laagfrequent geluid’, meestal tussen de vier en hondervijfentwintig Herz, dat tot wel50 kilometerkan dragen en dwars door alle soorten bebouwing heengaat. Dat maakt de herkomst erg moeilijk te bepalen. Onderzoeken van overheidsdiensten hebben nog niet tot resultaten geleid.

  Bovenstaand bericht geplaatst op nieuwssite van B-FM, de lokale omroep. De bron van het bericht over het Duitse dorpje is het eerste Duitse TV-net, de ARD. Via hun Morgenmagazin is onder de knop Video de door hen uitgezonden bijdrage te zien. Uitzending vond woensdag plaats. Ik weet niet of de link werkt, vandaar dit berichtje erbij.

  Groeten,
  Eric Moll
  Redactie B-FM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *