Mysterieuze bromtoon leidt tot gezondheidsklachten

Zutphen – “Vooral ‘s avonds rond 23.00 uur is het duidelijk aanwezig. Ik slaap gemiddeld vier uur per nacht. Oordoppen versterken het geluid. Ik ben prikkelbaar door de vermoeidheid. Soms duizelig. Ik heb laatst zelfs in een hotel geslapen om even bij te komen.” Ingrid heeft last van een bromtoon. Zij hoort regelmatig een laag, trillend geluid als zij thuis is. Ze lijdt aan slapeloosheid en voelt zich machteloos omdat ze niet weet waar het geluid vandaan komt. Ze is niet de enige in de gemeente Zutphen die hier last van heeft. Verspreid over Zutphen en Warnsveld worstelen ‘bromtoonhoorders’ dagelijks met het geluid.

Alexandra: “Ik hoor het al een jaar of zes. Ik voel vaak een druk op mijn borst en hoofd, en ben minder vrolijk dan vroeger.” Net als Ingrid heeft zij er vooral ‘s nachts last van. Overdag zijn er natuurlijk meer tegengeluiden en afleiding. “Misschien ligt de oorzaak in de hele samenleving. We maken immers met zijn allen de wateren, de lucht en ook het ‘geluidsruim’ vuil door onze manier van leven.” Ronnie woont in Warnsveld en zegt het geluid meer te ‘voelen’ dan te horen. “Het resoneert in je lijf, je hoofd, je oren, overal. We hebben in het begin alle apparaten in huis uitgezet. We liepen rond in de buurt, op zoek naar de oorzaak van het geluid. Maar tot op heden hebben wij niks gevonden. Ik ga gelukkig 7 weken per jaar naar het buitenland, waar ik even bij kan komen van de brom. Maar die luxe heeft niet iedereen.”

Zo zijn er nog veel meer mensen die dagelijks worstelen met het bromgeluid. Zij herkennen zich in elkaars ervaringen. Sommige zeggen er een kort lontje van te hebben gekregen, klagen over hoofdpijn, concentratiestoornissen en lijken minder snel te herstellen van ziekte. Wat is toch de oorzaak van deze levensontwrichtende bromtoon? Hoogspanningsmasten, windmolens, rioleringspompen? Of moeten we ons antwoord zoeken in geheime experimenten van de overheid? De meningen verschillen hierover, maar niemand weet het zeker. De gemeente Zutphen heeft er in 2011 onderzoek naar laten doen, en meldde: “Het onderzoek duurt voort totdat er duidelijkheid is.” Maar dit leverde tot op heden niets op. Laag frequent geluid kan kilometers ver reizen, daarom is het zo moeilijk de oorzaak te vinden.

Het probleem reikt verder dan Zutphen. De Stichting Laagfrequent Geluid heeft inmiddels klachten van honderden mensen over het hele land ontvangen. Het lijkt een steeds ernstiger probleem te worden dat de gezondheid kan aantasten en het leven ontwrichten. De stichting vindt het jammer dat de klachten doorgaans niet serieus genomen worden. De meeste huisartsen weten ook geen raad met mensen die met deze klacht naar de praktijk komen. De gedupeerden hebben vaak zelf al heel wat research en slapeloze nachten achter de rug, en weten inmiddels meer dan de huisarts over het effect van laag frequente geluiden.
Hanne: “Als de frequentie verandert, wrikte en kraakt ons huis. Mijn man en ik slepen ons bed van kamer naar kamer om te voelen waar we het minste last hebben. Maar het geluid is overal aanwezig. Het varieert van zacht tot oorverdovend hard. De vloer van ons huis vibreert 24 uur per dag.”

De Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) erkent het probleem. Op verzoek van de bromtoonhoorders begonnen zij een onderzoek. “Sinds april van dit jaar hebben wij 33 meldingen ontvangen. We zijn op dit moment de klachten letterlijk in kaart aan het brengen. Het is erg moeilijk om te achterhalen waar het geluid vandaan komt. Maar we nemen het serieus en zijn ermee bezig,” aldus Rutger Addink van de ODA.

De bromtoonhoorders van Zutphen zijn benieuwd wat de lokale politiek er eigenlijk van vindt. Die heeft toch de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de burger? Ook roepen zij studenten, die bijvoorbeeld neurologie of technologie studeren, op om hier aandacht aan te besteden.

Wilt u contact opnemen met deze mensen, mail naar bromtoonzutphen@gmail.com
Kijk voor meer info op www.gelderland.gemgids.nl en www.laagfrequentgeluid.nl

Bron: Contact

1 gedachte op “Mysterieuze bromtoon leidt tot gezondheidsklachten

 1. R. Bos

  Al vele jaren hoor ik deze brom van ongeveer 90 Hz, na 11 uur savonds luider/intenser, dan er voor.
  het is verkeersintensief -ONafhankelijk, en kan door zijn constantheid , en kracht/intensiteit bijna niet door luchtverplaatsing worden veroorzaakt, daarom mijn conclusie , het komt vanuit de aarde.
  Doordat het op veeeeele plaatsen is , vallen dingen als electriciteitskastjes, auto’s enz uit te sluiten ,…
  Omdat het in huis luider is als er buiten , is aannemelijk dat het door vibratie VAN het huis hoorbaar wordt .
  Zoiets kan alleen maar veroorzaakt worden door trillingen in de aarde !!!
  Het lijkt me dan ook wijs vooral daar de oorzaak te zoeken , en niet bij koelkasten, vijverpompjes enz,..
  Die kunnen ook hinderlijk zijn , maar daar gaat dit onderwerp niet over,…
  Te denken valt aan gasleidingen /riolering/waterpompen ,aardolie-gerelateerde activiteiten ,… enz

  Met vriendelijke groet Remco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *