Heel Zutphen hoort mysterieuze ‘brom

ZUTPHEN – Jan Lebesque uit Zutphen blijkt lang niet de enige die last heeft van de mysterieuze bromtoon waarover deze krant vorige week berichtte. Tientallen lezers beamen het hinderlijke geluid, dat milieuambtenaren van de gemeenten Zutphen en inmiddels ook Bronckhorst momenteel proberen te traceren.

De redactie kreeg afgelopen week uit heel Zutphen en omgeving tientallen meldingen binnen. Vooral ‘s nachts ondervinden met name mensen met een gevoelig gehoor uit Leesten, Warnsveld, de Zuidwijken, Noordveen, De Hoven en de binnenstad last van de lage brom. Ook uit Brummen en zelfs Doetinchem kwamen reacties. De hinder wordt veelal omschreven als een soort ‘trilgeluid’, dat sinds kortere of langere tijd dan weer wel en dan weer niet klinkt, soms dwars door de oordopjes heengaat, ‘misselijkmakend’ of ‘hoofdpijn verwekkend’ is en ‘vibreert door het hele lijf’. Een ding weten nagenoeg alle melders zeker: Het geluid komt van buiten en uit het zuiden of zuidoosten.

Naast meldingen van overlast worden bovendien mogelijke oorzaken aangedragen. Zo passeren ondermeer de windmolens nabij de IJssel, vrachtschepen en hennepplantages als boosdoeners de revue. En vliegtuigen, ‘want die kunnen nog lang nabrommen’. Extra interessant lijkt de suggestie die meerdere bronnen hebben aangegeven: de nieuwe hoofdaardgasleiding die sinds vorig jaar ten zuiden en oosten van Zutphen loopt. Zo legt de heer Verhaar, voormalig autotechnicus uit Leesten uit, dat de massa’s gas variaties in druk kennen. Met de kleppen en bochten in de buis, kan dit trillingen veroorzaken. Met het doordringende geluid als resultaat.
De onderzoekers van de gemeente Zutphen kunnen hier wellicht mee voort. Evenals die van de gemeente Bronckhorst. Ook zij hebben inmiddels contact met Jan Lebesque opgenomen en hem beloofd bij controles extra op te zullen letten.

Bron: Zutphense Koerier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *